top of page
חכם בשמש - על קרם הגנה, חולצות לייקרה ומה שביניהם

המאמר סוקר את המוצרים הבאים: ביגוד לייקרה מיקצועי, משקפי שמש


נהוג לשאול את השייטים מה הדבר הכי המסוכן שהם צריכים להתמודד עמו? בעוד המחשבות של שייטים רבים כנראה ילכו לים סוער ורוחות חזקות, התשובה הבסיסית היא למעשה אחת ברורה, אחת שאנו מתמודדים עמה יום יום: השמש.

 

החיים  של אנשי הים הם פחות או יותר בילוי בשמש, אבל כמו שאנחנו יודעים, הגוף שלנו משלם את המחיר, בעיקר אם אתם בעלי עור בהיר או נשרפים בקלות. כשאתם על המים, יש אופק פתוח, כך שאין שום דבר אשר יחסום את קרינת ה- UV. המים עצמם משקפים גם הם את קרני השמש, ובכך אף מגדילים את החשיפה.

 

למרבה המזל, רוב החברות הייעודיות לציוד מקצועי עבור שייט וגלישה מציעות היום ביגוד מקצועי שתוכננן במיוחד כדי להגן על העור מפני קרינת UV, אשר מהווה אלטרנטיבה נחמדה למריחת קרם הגנה על כל הגוף או פשוט להישאר בצל כל היום. בעוד ביגוד מגן שמש הוא לא דבר חדש, יותר ויותר בגדים מתויגים כיום כאמור, ותעשיית הטקסטיל אימצה שיטת דירוג סטנדרטית שנקראת מקדם הגנה אולטרה סגול. דומה למקדם ההגנה מפני שמש על בקבוקים של קרם הגנה, דירוג UPF מבוסס על כמה הגנה הבגד מספק. ביגוד עם UPF של 15-24, מאפשר בערך 6.7-4.2 אחוז חדירה של קרינת UV, ומדורג כ" טוב "; בגדים עם דירוג של UPF 25-39, מאפשרים 4.1-2.6 אחוז  חדירה של קרני  UV,ומדורגים כ" טוב מאוד "; בגדים עם דירוג של UPF 40-50, מאפשרים רק 2.5 אחוזים או פחות של העברת UV, ומוגדרים כ" מצוין ". בד המאפשר פחות מ 2 אחוז חדירה של קרינת UV מדורג כ50 +  UPF והם הטובים ביותר כיום! לשם השוואה, לחולצת טריקו לבנה רגילה יש UPF של כ -7, ואם היא נרטבת, זה יורד ברגע ל -3.

 

ישנן מספר תכונות שהופכות בדים למוצלחים יותר לחסימת קרינת UV מאשר אחרים, ובינהם צפיפות האריג, סוג הסיבים, צבעם וכל טיפול כימי המשמש בייצור. באופן כללי, חולצה כהה, מפוליאסטר צפוף תספק יותר הגנה מאשר חולצה לבנה, שזורה באופן רופף ועשויה כותנה. רבים מפריטי הלבוש, המיועדים לשייטים מציעים לא רק הגנה  UPF 50 +, אלה גם ייבוש מהיר ונידוף זיעה, כך שגם חולצה ארוכת שרוולים יכולה להיות נוחה ביום חם . בהתחשב בכך שרוב האנשים אינם ימרחו מספיק קרם הגנה כדי לקבל הגנה המלאה, רק לזרוק על עצמך חולצה מדורגת UPF עם שרוולים ארוכים היא דרך קלה ומהירה כדי לדעת שהעור שלך מוגן.

 

בנוסף לחולצות המדורגות בפני קרינה ישנם גם מכנסי לייקרה קצרים או ארוכים המספקים הגנה זהה לפלג הגוף התחתון וכמובן גם כובע רחב שוליים כזה שמכסה גם את האוזניים והעורף ועדיף עם רצועה לסנטר שמונעת ממנו ליפול מהראש במים.

 

 

מרכיב נוסף חשוב ומולץ בהגנה מפני השמש הוא הרכבת משקפי שמש מקוטבות חוסמות UV.

 

אף אחד לא רוצה במכוון לפגוע בראיה שלו אך חשיפה ממושכת לשמש במיוחד בתוספת הבוהק הנוצר מעל הגלים עשויה בהחלט לגרום נזק. זו הסיבה שחשוב להשתמש במשקפי שמש במהלך פעילות ימית וחשוב באותה המידה לדעת לבחור משקפי שמש אשר יתאימו למטרות להן הם מיועדים.

 

בואו נתחיל עם המסגרת

 

קודם כל, המטרה היא מסגרת נוחה וקלת משקל. במהלך השייט אנחנו מגיעים לתנוחות וזוויות שונות אשר לא תמיד מאפשרים למשקפיים להישאר מונחים במקומם בקלות. משקפי שמש כבדים כמו אלה הבנויים מסגרת מתכת או בעלי תושבות קטנות ממתכת לאזור האף אינם מתאימים לשייטים ולרב יחליקו מהפנים כבר בתחילת הפעילות. משקפיים העשויים פלסטיק קל משקל שמחבקים את הפנים הם הרבה יותר טובים לתפקיד. כן, תמיד אפשר ואף מומלץ להוסיף גם חוט למשקפיים או רצועת גומי, אבל באופן אידיאלי, משקפי שמש לשייט טובים צריכים להתאים בצורה כזאת שלא צריך צריך דבק מגע להתאים אותם לפנים. זוג הולם נכון של משקפי שמש לשייט צריך להישאר במקום ולא משנה כמה אתה מסתובב או מביט למטה אל תוך המים. המלצה נוספת היא שהמסגרת תיהיה רחבה מספיק כדי לכסות את רוב הפערים סביב העיניים ולמנוע חדירה של קרני שמש מהצדדים, עם זאת, יש לקחת בחשבון כי במשקפי שמש העוטפים באופן מלא לעיתים נוצרים אדים על העדשה בזמן שמזיעים. בונוס נוסף עבור משקפי שמש לשייט הם מסגרות אשר מציפות את המשקפיים וכך הסיכוי שיטבעו במעמקי הים קטן.

 

עדשות

 

רוב עדשות משקפי השמש הקיימות היום בשוק, מפחיתות את הסנוור באמצעות טכניקת הצביעה הפשוטה. עדשת השמש צבועה במגוון צבעים המפחיתים את כמות האור החודרת מבעד לעדשה. בנוסף ישנו ציפוי הגנה המסנן את קרינת השמש המזיקה. עדשות אלה עושות את העבודה לא רע, אבל אפשר לעשות את העבודה טוב יותר. מדובר בעדשות מקוטבות או בשמן הידוע יותר עדשות פולארויד. נתחיל מהסבר קטן על תכונותיו הפיזיקליות של האור. האור נע בגלים . אלומת אור היוצאת מהשמש היא בעצם אוסף של גלים הנעים לאותו כיוון אך במישורים שונים. כשהאור פוגע במשטח מבריק כמו ים או חלק ניקל נוצץ של מכונית ,חלקו חוזר אלינו בגלים הנעים בצורה רוחבית ואז אנו מקבלים תחושת סינוור (Glare) לא נעימה ובמצבים קיצוניים עלולה אף לגרום לכאבים בעיניים. הפיתרון שהומצא הוא מעין פילם דקיק המוצמד לעדשת השמש (בנוי כמו תריס ונציאני שמורכב אנכית) ובכך מאפשר רק לגלי אור שמגיעים על מישור מאונך לחדור אל העין. אור שמשתקף מהמים ומגיע בציר אופקי מסונן החוצה. פעולה זו מפחיתה את סנוור מהמים ואובייקטים אחרים באופן משמעותי, ומאפשרת לראות בצורה ברורה יותר.

 

עמידות

 

נושא זה חל הן על המסגרת והן על העדשות. רב הפעילות של השייט נעשית בים המלוח. גם אם אתם שטים במים מתוקים, העדשות והמסגרת צריכים להתמודד עם הקשיחות של הזיעה, שהיא מלוחה ולעתים קרובות אפילו די חומצית. חשוב לוודא שמשקפי השמש יתנגדו ככל האפשר לאלמנטים אלו. עדשות שלא מתאימות למיים מלוחים יתחילו להתדרדר ממש מהר. זה מתחיל בדרך כלל עם הציפוי החיצוני של העדשה ופיתוח נקודות זעירות. אם זה קורה לחלק הפנימי של העדשות ולא בחוץ, אפשר לדעת שהבעיה היא הזיעה ולא בהכרח המים המלוחים.

 

הערה אחת אחרונה על ציפוי עדשה.

 

מספר משקפי שמש ספציפיים לשייט יגיעו מהמפעל עם ציפוי הידרופובי על העדשה. ציפוי זה עוזר למים להחליק מהעדשה ומונע משמנים, לכלוך ומים מלוחים מלהידבק אליה. עם ציפוי זה, העדשה קלה יותר לניקוי,ומסייעת במניעת שריטות. עם זאת, אם אתם קונים משקפי שמש ללא ציפוי זה, בדרך כלל ניתן לקנות את החומר בבקבוק ולהחיל אותו בעצמכם.

 

 

ביגוד לייקרה, חולצת לייקרה, מכנסי לייקרה, ביגוד מגן שמש
טרמו טופ, טרמוטופ, חולצת טרמוטופ, שכבת בסיס, חולצה לשייט, חולצות שייט
מכנסי לייקרה, מכנסי גלישה, מכנסי לייקרה ארוכים, מכנסיים מגני שמש
משקפי פולארויד, משקפי שייטים, הגנה מהשמש בים
משקפי שמש לשייטים, משקפיים פולארויד, משקפיים לגולשים
bottom of page