חליפת גלישה - המדריך השלם
או
4 דברים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם קונים חליפת גלישה
חליפת הגלישה היא כנראה המוצר המגוון ביותר בכל הנוגע לביגוד גלישה ושייט, ולכן, גם המבלבל ביותר.
במאמר שלפניכם תקבלו הסברים על סוגי החליפות השונות, העוביים השונים, סוגי החומרים והחיבורים השונים ובעיקר, איזו חליפת גלישה מתאימה לאילו תנאים.
אז הנה לפניכם ארבעת הדברים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם קונים חליפת גלישה:
סוג חליפת הגלישה
ישנם סוגים רבים של חליפות גלישה, וההבדלים בין חליפות גלישה רבים מאוד, לכן הדבר החשוב ביותר הוא להתאים את סוג חליפת הגלישה לסוג הפעילות שאתם עושים בים.
1
סטימר – החליפה הקלאסית, חליפת גלישה ארוכה בידיים וברגליים. בידוד אולטימטיבי בתנאים קרים, אך עם הבידוד מגיעה גם ההגבלה בתנועה.
חליפת שרוול קצר – חליפת גלישה משוחררת יותר מחליפה מלאה. משחררת את מפרק הכתף ואת כופפי ופושטי היד, שרירים שגולשי רוח יעדיפו להשאיר חופשיים (לצורך פמפום). משמשת גם גולשי גלים כחליפת גלישה קלת משקל לשהייה קצרה במים (לדוגמה תחרות גלישה).
שורטי – חליפת גלישה קצרה בידיים וברגליים, לרוב תשמש לעונות מעבר או עבור שייטים מלאים יותר, נקראת גם ספרינגסוט או חליפת אביב.
לונג ג'ון – חליפת מכנס ארוך וגופייה, משחררת את שרירי הדלתא והטרפז (כתפיים) ולכן פופולרית מאוד בקרב גולשי הרוח (לפמפום) וגולשי הגלים (לחתירה). חליפה דומה בגזרת נשים תיקרא לונג ג'יין (יותר מקום במותניים ובחזה ופחות בכתפיים).
שורט ג'ון – הגרסה הקצרה של הלונג ג'ון, חליפת גלישה במכנס קצר וגופייה. ושוב, חליפת גלישה כזו לנשים תיקרא שורט ג'יין כמובן.
איכות החיבורים של חליפת הגלישה
מה זאת אומרת חיבורים בחליפת גלישה אתם שואלים? רוב הגולשים והשייטים המתחילים קונים את חליפת הגלישה הראשונה שלהם בלי להבין משהו קריטי, אם החיבורים של חליפת הגלישה שלכם לא טובים, הולך להיות לכם חורף קריר במיוחד…
2
חליפת גלישה טובה נקבעת עפ"י מספר קריטריונים שהחשוב שבהם הוא החימום, החימום תלוי משמעותית באיטום הנכון של החליפה. כל חליפה מתחלקת לכמה פאנלים מרכזיים כשהמקום שבו האיטום מתבצע הוא בחיבור ביניהם, לכן חשוב להבדיל בין סוגי החליפות עפ"י איכות החיבור בין הפאנלים.
בעבר כל חליפות הגלישה היו תפורות באותה תפירה שבה תפרו בגדים ומאוחר יותר בשיטה שנקראת Flat Lock Stitch.
כיום כל חליפת גלישה שמכבדת את עצמה תיתפר בטכנולוגיה שנקראת תפירה עיוורת (Blind Stitch) שבה מחט בעלת עיקול מיוחד משלימה את התפר בלי לחדור את בד החליפה וכך שומרת על האטימה שלה.
הטכנולוגיה הבאה בתור להגיע הייתה ההדבקה (Glued Seams), בשיטה זו הדביקו את הפאנלים של חליפת הגלישה עם דבק גמיש ולפעמים שכבה נוספת ודקה של ניאופרן משולב ניילון (Taped Seams) לחיזוק ובכך אטמו את החליפה, לעיתים ההדבקה נעשתה באמצעות חום או גיהוץ.
כיום טכנולוגיית חיבור הפאנלים האטומה ביותר היא הלחמה (Welded Seams), בטכנולוגיה זו ממיסים גומי נוזלי מיוחד על חיבורי הפאנלים ולאחר הייבוש מקבלים חליפת גלישה אטומה למים ב- 100%.
עובי חליפת הגלישה
חליפות גלישה מגיעות בעוביים שונים ומשונים, החל מ-0.5 מ"מ ועד 6 מ"מ, כאשר העובי הפופולרי בארץ לחליפות גלישה הוא 3/2 מ"מ. למה דווקא העובי הזה? זהו השילוב האופטימלי בין גמישות לחימום ובידוד.
3
עובי חליפת הגלישה מהווה גורם ישיר ועיקרי בבידוד גוף הגולש מהסביבה החיצונית (המים הקפואים), ככל שחליפת הגלישה עבה יותר, כך היא מבודדת יותר, אך גם גמישה פחות.
במקרים קיצוניים כדוגמת צפון ארה"ב, אירלנד ושאר מקומות מושלגים מגיעות חליפות גלישה גם ל-5 ו-6 מ"מ, בצירוף כפפות, נעליים וכובע מניאופרן! ברררר…
החומר ממנו תפורה חליפת הגלישה
חליפות גלישה מודרניות עשויות מחומר סינטטי הנקרא ניאופרן, ומיוצר בכמה דרכים שונות החל משימוש בחומרי לוואי מתעשיית הנפט ועד התכה של סלעי אבן גיר בתנורי ענק!
4
ניאופרן הוא סוג של גומי סינטטי שהדבר הייחודי בו הוא יכולתו לשמור על גמישות בטווח טמפ' רחב, הניאופרן שמשמש לחליפות גלישה מיוצר במפעלים מיוחדים ע"י ערבוב של ניאופרן עם שלל חומרים סודיים בריכוזים שונים כדי ליצור את יחס העמידות/בידוד/גמישות הרצוי.
בשלב הבא הניאופרן עובר אפייה שמגבשת אותו מהנוזל הסמיך לבלוקים יציבים ובסופו של דבר הניאופרן נחתך לרצועות בעובי הרצוי שמהן יחתכו בהמשך הפאנלים לחליפת הגלישה.
בעבר הרחוק חליפות גלישה יוצרו מניאופרן אחיד (Single Lined Neoprene), החליפות הראשונות היו מסורבלות מאוד, לא גמישות בעליל ונקרעו מכל תנועה לא נכונה.
בשנות השבעים חלה מהפכה בתחום כאשר הניילון הומצא והניאופרן המצופה (Double Lined Neoprene) נכנס לתמונה, הניאופרן החדש שיפר באופן ניכר את גמישות חליפות הגלישה ואת עמידותן לקרעים.
כיום חליפות גלישה מורכבות משילובים שונים של ניאופרן וחומרים אלסטיים כשבחלקן גם מוטמע טיטניום להחזרה של חום הגוף.
לסיכום, מה צריך לדעת כשאתם באים לקנות חליפת גלישה?
לפני שנרכוש חליפת גלישה נשאל את עצמנו כמה שאלות שישפיעו על איזו חליפת גלישה נרכוש:
*
מהו סוג הספורט העיקרי שנעשה במים? (האם אהיה רוב הזמן בתוך המים, מעל המים, גם וגם וכו').
מהו טווח הטמפ' וסוג האקלים שנגלוש בו? (כל חליפה מותאמת לטמפ' אחרות, וסוגי החליפות השונים מותאמים לתנאים שונים בים, לדוגמא ים קריר עם רוח וים קריר ללא רוח ידרשו חליפות שונות).
כמובן שהחליפה חייבת להיות נוחה! אבל קחו בחשבון (במיוחד מי שמודד חליפת גלישה בפעם הראשונה) שהחליפה צריכה להיות צמודה, ושהניאופרן מתרחב טיפונת ברגע שהחליפה נרטבת והלחץ על הגוף משתחרר משמעותית.
לנשים, רצוי לברר אם יש מידות מיוחדות לנשים בחליפת הגלישה הרצויה. חליפות גלישה לנשים לרוב תהיינה רחבות יותר באיזור האגן והחזה, וצרות יותר באיזור הכתפיים.
לסיכום, כשרוכשים חליפת גלישה ישנם כמה מרכיבים חשובים שיש להתייחס אליהם, מקווים שלמדתם והשכלתם ושיהיה לנו חורף חם ומלא גלים